Νέα & Ανακοινώσεις

Τέσσερα χρόνια λειτουργίας γιορτάζει σήμερα το Παναθηναικό Στάδιο
Τα τέσσερα χρόνια που είναι ανοιχτό για το κοινό συμπληρώνει σήμερα το Παναθηναϊκό Στάδιο, το ιστορικό αυτό μνημείο, στο οποίο αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 και από τότε έχει φιλοξενήσει σπουδαίες διοργανώσεις και εκδηλώσεις.
Ήταν 15 Απριλίου του 2011, όταν μετά από πολλές προσπάθειες της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Προέδρου της Σπύρου Καπράλου, το Καλλιμάρμαρο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό, καθώς από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και μετά, ήταν συνεχώς κλειστό και λειτουργούσε μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.
Από τότε η ανταπόκριση του κόσμου είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή και ήδη αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Αθήνας. Μέχρι χθες, είχαν διαβεί την πύλη του σχεδόν 400.000 επισκέπτες (382.480 άτομα), εκ των οποίων οι 102.231 είναι μαθητές σχολείων.
Το Παναθηναϊκό Στάδιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, ενώ η πλούσια ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την αναβίωσή τους το 1896 ως την επιτυχία του 2004. Το Στάδιο παραμένει ανοικτό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, από τις 8 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα, με γενική είσοδος 3 ευρώ, το μειωμένο κοστίζει 1,5 ευρώ ενώ δωρεάν είναι η είσοδος για μαθητές σχολείων και τους συνοδούς τους.
Κατά την είσοδό τους στο χώρο, οι επισκέπτες λαμβάνουν, πλέον του ενημερωτικού εντύπου, μία συσκευή ατομικής ακουστικής ξενάγησης, διαθέσιμη σε 10 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Αραβικά, Ρώσικα, Κινέζικα και Ιαπωνικά).
Η ξενάγηση πληροφορεί τους επισκέπτες σχετικά με την πλούσια ιστορία του Σταδίου, την αρχιτεκτονική και την τοποθεσία του, το ιστορικό της κατασκευής, αλλά και της αναστήλωσης του, καθώς και το ρόλο που έχει διαδραματίσει σε πολλές, σημαντικές στιγμές για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό της Ελλάδος. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τους οποίους το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι στενά συνδεδεμένο, αφού φιλοξένησε, τόσο τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατά την αναβίωσή τους το 1896, όσο και το άθλημα της τοξοβολίας και τον τερματισμό του Μαραθωνίου δρόμου κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στην είσοδο του Καλλιμάρμαρου λειτουργεί πωλητήριο με αναμνηστικά είδη.
Παράλληλα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή υλοποιεί το πρόγραμμα «Αγαπώ τον αθλητισμό - Kids' Athletics» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον ΣΕΓΑΣ, την ΕΟΠΕ και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ενώ έχει και την πολύτιμη υποστήριξη των Ιδρυμάτων "Σταύρος Νιάρχος" και "Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου". Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει τα παιδιά των ευαίσθητων ηλικιών των δημοτικών σχολείων κοντά στον αθλητισμό και να γνωρίσουν το φίλαθλο πνεύμα σύμφωνα με τις αρχές του Ολυμπιακού Ιδεώδους.